понеделник, 25 януари 2010 г.

Нов филм за "Планетата на маймуните"


По всичко изглежда, че ще станем свидетели на още един филм базиращ се на култовия роман на Пиер Бул от 1963 година "Планетата на маймуните". Доскоро бе известно, че от Туенти Сенчъри Фокс са спрели всякаква работа по реализирането на още един филм от фантастичната поредица. Сега обаче нещата изглеждат съвсем различно и везните се накланят тъкмо в противоположната посока. По източници на Ню Йорк мегъзин ситуацията около проекта се е променила и сега студиото твърдо е решило да направи нов филм. Със задачата се е заел Питър Чернин, който ще продуцира новата лента носеща временно работещото заглавие "Цезар" ("Caesar").
Първоначално Скот Франк ("Специален доклад") бе нает да напише сценария и режисира филма, но в последствие той изостави проекта. Сега според информацията на Ню Йорк мегъзин от Туенти Сенчъри Фокс са наели сценариста Джейми Мос ("Улични крале"), за да преработи версията на Скот Франк. Освен това от студиото Фокс са привлекли и Рик Джафа и Аманда Силвър ("Реликвата", "Око за око") да коригират диалога.
Сценарият на Скот Франк разказва за това как генетичните експерименти върху маймуните довеждат до тяхното еволюционно превъзходство и превес над хората.
Основната причина за оттеглянето, както на Франк от продукцията, така и на тогавашния продуцент Скот Рудин е било именно несъгласието межу тях и Туенти Сенчъри Фокс, което се е породило от желанието на Студиото историята на филма да се насочи в различна посока.
След като Питър Чернин е поел нещата в свой ръце, според Ню Йорк мегъзин работата по филма ще започне с бързи темпове и в най- скоро време би трябвало да бъде ангажиран и режисьор.
От изданието припомнят, че Чернин е бил въодушевен от подновяването на поредицата далеч преди Тим Бъртън да направи своята версия по книгата на Бул през 2001 година. Още през 1992 година, когато Чернин оглавява Fox Filmed Entertainment, той иска да реализира филм, с който да съживи поредицата. За целта наема Оливър Стоун да продуцира лентата, която е трябвало да се казва "Завръщането на маймуните". Сценарият, който тогава е бил написан за филма от Тери Хайс ("Лудият Макс 2"), според думите на Питър Чернин е: " един от най- добрите, който някога съм чел". Историята в него е разказвала за генетик, който пътувайки през времето се връща в периода на Палеолита, където се опитва да помогне на хората на спечелят войната срещу високо напредналите маймуни, както и да спаси младо момиче, чийто гени могат да спасят човечеството от гибел. Обмисляло се е за главната роля на учения да бъде привлечен Арнолд Шварценегер. В крайна сметка обаче проекта се проваля и не вижда бял свят.
По романа на Пиер Бул са направени няколко филма, като първият е от 1968 година. Следват няколко продължения през 1970, 1971, 1972, 1973 година. Фантастичната история е пресъздадена и в няколко телевизионни сериала. Последният филм е версията на Тим Бъртън от 2001 година с участието на Марк Уолбърг в главната роля.

0 коментара:

Публикуване на коментар