вторник, 24 април 2012 г.

Чарли Кауфман ще пише сценария на "Не пускай ножа"

В последно време филмовите компании зад Океана все по- често започнаха да се обръщат към книгите като извор на вдъхновение за техните бъдещи продукции. И в това, разбира се, няма нищо лошо. Впечатление обаче прави появата на една определена тенденция, а именно да се екранизират романи от поредици. Поредици ориентирани в по- малка или по- голяма степен към възрастовата група на тийнейджърите. В подкрепа на тази констатация е и следващата новина. От Лайънсгейт (Lionsgate), които стоят зад тазгодишния хит "Игрите на глада", обявиха плановете си да адаптират трилогията романи на Патрик Нес (Patrick Ness) "Живият хаос" ("Chaos Walking"). За целта от судиото са наели Чарли Кауфман (Charlie Kaufman) да напише сценария за първия филм. Носителят на Оскар за "Блясъкът на чистия ум" вече е имал възможността да работи по адаптацията на книги, като тук влиза работата му по биографията на Чък Барис (Chuck Barris) "Самопризнанията на един опасен ум", по която Джордж Клуни засне и едноименния филм, както и по книгата на Сюзън Орлийн "Крадецът на орхидеи" довела до спечелилата Оскар лента на Спайк Джоунс "Адаптация".
Поредицата "Живият хаос" включва романите "Не пускай ножа" ("The Knife of Never Letting Go"),  "Въпросът и възражението" ("The Ask and the Answer") и  "Чудовищата на войната" ("Monsters of Men") публикувани съответно през 2008, 2009 и 2010 година. Всяка една от творбите на Нес е номинирана за престижната награда за литература за деца и юноши "Карнеги", като последната от тях е обявена и за победител през 2011 година.
Книгите на Патрик Нес отвеждат читателя в едно антиутопично бъдеще, в което хората са колонизирали планета наподобяваща Земята. Когато зараза наречена Шум внезапно прави възможно чуването на мислите на другите, уединението изчезва и настъпва хаос, в който покварен тиранин заплашва да наложи контрол върху човешките колонии и да започне война с извънземна раса. Само един младеж може да спре предстоящото разрушение.
Романите на Патрис Нес са достъпни и за българския читател благодарение Студио Арт Лайн. Ето и техните резюмета:

"Не пускай ножа"
"Тод Хюит е последното момче в Прентистаун.
Но град Прентистаун не е обикновен град – там всеки може да чува мислите на другите като един постоянен, всеобхващащ, безспирен Шум. Няма лични мисли. Няма тайни.
А дали?
...Един месец преди рождения ден, който ще го направи мъж, Тод внезапно се натъква на място, на което цари пълна тишина.
Което е невъзможно.
Жителите на Прентистаун са го лъгали.
И сега той трябва да бяга...
Невероятно силна, вълнуваща и спираща дъха, „Не пускай ножа“ е книга за непоколебимостта и опасните избори на израстването.

"Въпросът и възражението"
"Бягайки от безмилостна армия, Тод отвежда Виола право в ръцете на най-опасния им враг, Кмета Прентис.
Бивайки незабавно затворен далеч от Виола, Тод е принуден да изучи механизма на наложения от Кмета нов ред.
Но какви са тайните, скрити извън границите на града? И къде е Виола? Дали изобщо е жива? И какво представлява мистериозното Възражение?
И един ден бомбите започват да се взривяват...
Продължение на удостоения с награди роман „Не пускай ножа“, вълнуващият втори том от трилогията „Живият хаос“ е напрегнат, шокиращ и изключително вълнуващ роман за силата да устоиш под възможно най-големия натиск.
"

"Чудовищата на войната"
"„ВОЙНА – казва Кметът Прентис, а очите му святкат. – Най-сетне.“

Три армии напредват към Ню Прентистаун, всяка с намерение да унищожи останалите.
Тод и Виола се намират по средата, без да имат шанс да се измъкнат.

След започването на битките, как биха могли да се надяват да спрат войната? Как изобщо би било възможно някога да има мир, след като ги превъзхождат числено толкова безнадежно? И ако войната превръща хората в чудовища, какви ужасни възможности предстоят?

А тогава и трети глас нахлува в битката, решен на отмъщение...

Наелектризиращият финал на наградената трилогия „Живият хаос“ „Чудовищата на войната“ е спиращ дъха роман за властта, оцеляването и опустошителната същност на войната.
"

Източник: Deadline, Artline-comics.net

0 коментара:

Публикуване на коментар