четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Стивън Найт пише сценария на филм за Боби Фишър


CINEMA NEWSWALKER
След като стана известно, че Стивън Найт ("Източни обещания", "Последният символ") е бил нает от Колумбия Пикчърс да напише сценария на биографичната лента за Робърт Кенеди, в която най- вероятно участие ще вземе Мат Деймън, то според Deadline той ще има възможността да работи и върху филм за известния шахматист Боби Фишър. Продуцент на лентата ще бъде Тоби Магуайър, който също така може да изпълни и главната роля в нея.
Робърт "Боби" Джеймс Фишър е единадесетият световен шампион по шахмат. Роденият на 9 март 1943 година шахматист още на 15 години става най- младия гросмайстор и кандидат за титлата Световен шампион. На 29 години той се превръща в световна знаменитост, след като отнема от Борис Спаски световната титла по шах. Двубоят провел се в Рейкявик, Исландия през 1972 година се превръща в символ от историята на Студената война и противопоставянето между двете суперсили САЩ и СССР.
Освен с постиженията си на шахматната дъска Боби Фишър остава в историята и със своите анти- семитски и анти- американски изказвания, както и със своя ексцентричен характер. Фишър умира на 17 януари 2008 година в Рейкявик, Исландия.
Източник: Deadline

0 коментара:

Публикуване на коментар