петък, 8 октомври 2010 г.

Ридли Скот ще адаптира "Човекът във високия замък" на Филип К. Дик

CINEMA NEWSWALKER
През 1982 година Ридли Скот (Ridley Scott) ("Гладиатор") адаптира романа на Филип Киндред Дик (Philip Kindred Dick) "Сънуват ли андроидите електроовце?" ("Do Androids Dream of Electric Sheep?")* на голям екран, а създадения от него филм "Блейд Рънър" ("Blade Runner") се превърна в култов не само за почитателите му, но и остана в историята на киното. Ето, че сега режисьорът ще продуцира друг роман на известния фантаст "Човекът във високия замък" ("The Man in the High Castle"), който обаче ще бъде под формата не на игрален филм, а на четри- часова телевизионна версия.
Британския писател и сценарист Хауърд Брентън (Howard Brenton) (сериала "Фантоми" ("Spooks")) ще адаптира текста на книгата на Филип К. Дик за продуцентската компания на Ридли Скот, Скот Фрий (Scott Free).
Историята на публикувания през 1962 година роман "Човекът във високия замък"* представя един алтернативен свят, в който страните от Тристранния пакт са победили съюзниците от Антихитлеристката коалиция във Втората световна война. Действието в книгата се развива в САЩ петнадесет години след края на войната. Начело на страната е поставено марионетно правителство, а нейната територия се превръща в поле на съперничеството между Япония и Германия.

* На българския книжен пазар книгата е издадена под заглавието "Беглец по острието"!
* Романът е публикуван и в България от издателство "Бард" през 1993 година!
Източник: Deadline

2 коментара:

Анонимен каза...

Добра новина за киното, но лоша за феновете на "Пришълец", които си чакаха прикуъла.

CINEMA NEWSWALKER каза...

И ще го дочака най- вероятно. Работата по предисторията продължава. Последно прочетох, че Кери Мълиган, Аби Корниш, Нуми Рапас са в списъка на Скот за главната женска роля в двата филма. Преди време се обсъждаше и името на Джема Артъртън-http://cinemanewswalker.blogspot.com/2010/09/blog-post_07.html!

Публикуване на коментар