сряда, 15 септември 2010 г.

Оливер Хиршбигел ще режисира "Тъмната страна на луната"


CINEMA NEWSWALKER
Германският режисьор Оливер Хиршбигел (Oliver Hirschbiegel), който преди време остави доста добри впечатления с работата си върху "Крахът на Третия райх", ще поеме режисурата на нов филм. Лентата ще бъде адаптация на романа "Тъмната страна на луната" ("The Dark Side of the Moon") на швейцарския писател Мартин Зутер (Martin Suter).
Компанията Милбрук Пикчърс (Millbrook Pictures), която e със седалище в Цюрих, е закупила правата върху книгата и се е заела с продуцирането на филма по нея.
Сценарият на продукцията ще бъде дело на Дейвид Маркони (David Marconi) познат на българската публика от "Умирай трудно 4.0".
Според Варайъти (Variety) снимките на лентата трябва да започнат следващата пролет, а местата на тяхното провеждане ще бъдат в Швейцария, Германия и Франция.
Проектът ще бъде добра възможност за Хиршбигел да заличи лошите впечатления и цялото фиаско около дебюта, който той направи на американска земя с "Нашествие". В последствие режисьорът засне ирландската драма "Five Minutes of Heaven" с участието на Лиам Нийсън (Liam Neeson) и Джеймс Несбит (James Nesbitt).
Бестселърът на Мартин Зутер е достъпен и за българския читател благодарение на издателство Атлантис-КЛ. По- любопитните от Вас и тези които се интересуват от подобен тип литература могат да намерят "Тъмната страна на луната" без много затруднения в книжарниците в страната.
Ето и ревюто на романа:

"Халюциногенни гъби, които разширяват просторите на съзнанието? Защо не, казва си известният адвокат Урс Бланк, пък и не иска да се изложи като ограничен еснаф пред младата си приятелка. Но наркотикът го променя до неузнаваемост. Юридическото светило ту следва агресивните си вътрешни подтици, ту прави отчаяни опити да се върне към "нормалния" живот, ту търси спасение от него в дебрите на гората. И се зареждат труп след труп...

Дали моралът- с всички негови клишета - е присъщ на човека по рождение, или се учи цял живот? Индивидуални недъзи ли са насилието, жестокостта и егоизмът, или представляват важна съставна част от човешката психика? Кой е аутсайдер и кой -знаменитост? На тези въпроси Мартин Зутер дава отговор в своя роман "Тъмната страна на луната". Отговорът е песимистичен.

Започнал като любовна история, романът продължава с нарастващо напрежение и завършва със смъртоносен изстрел - но е много повече от литературен трилър. "Никога не се колебай!": който прекалено се двоуми, няма шанс да оцелее. Силният прегазва слабия; могъщите фирми поглъщат по-малките; междуличностните отношения са белязани от насилие; загубата на собствената идентичност е всекидневие. Духът на времето едва ли може да бъде напипай по-точно.

Този модерен вариант на историята с доктор Джекил и мистър Хайд вълнува читателя от първата до последната страница с прецизното съчетание на елегантен стил, ярки характери и черен хумор."


Медиите за книгата:

"Превъзходна драматургия и виртуозна пластичност на повествованието, каквито знаем предимно от филмите!" Фрапкфутер Алгемайне Цайтуиг

"Лекотата, с която пише Зутер, и важните теми, които разработва в романите си, го превърнаха в един от култовите автори на съвремието." Нане Цюрхер Цаптунг

"Книгата се чете на един дъх. И все пак на места се изкушаваш да спреш и да препрочетеш току-що прочетеното заради естетическото удоволствие, което създава -дотолкова увлекателен е красивият език на Мартин Зутер. Всяка дума е на мястото си, съдържа важна информация и заслужава възхищението както на редовия, така и на професионалния читател." Хелмут Карасек

Мартин Зутер е роден през 1948 г. в Цюрих. Живее в Испания и Гватемала. Водещ на вестникарски рубрики, сценарист и романист. Книгите му - "Малък свят", "Лилаво, лилаво", "Бизнес класа", "Перфектен приятел", "Дяволът от пасището" и др. - излизат неизменно в швейцарското издателство "Диогенес" и му носят огромна известност по цял свят.
Източник:Variety

0 коментара:

Публикуване на коментар