сряда, 15 септември 2010 г.

Гари Рос може да режисира "Игрите на глада" на Сюзан Колинс


CINEMA NEWSWALKER
Сценаристът и режисьор на "Плезънтвил" и "Воля за победа" Гари Рос (Gary Ross) води преговори с филмовото студио Лайънсгейт (Lionsgate) за режисьорския пост на адаптацията по романа на Сюзан Колинс "Игрите на глада" ("The Hunger Games"). Въпреки че преговорите все още са в начален етап, ако Рос подпише с Лайънсгейт и проекта се окаже успешен това може да постави началото на едно по дълготрайно сътрудничество. Освен заглавие на романа "Игрите на глада" е и наименованието на поредица, която включва още две книги "Catching Fire" и "Mockingjay".
В България са издадени и трите книги от поредицата на Сюзан Колинс- "Игрите на глада", "Възпламеняване" и "Сойка-присмехулка" чрез издателство "Екслибрис".
Ето и техните резюмета:

"Игрите на глада"
"Mожeш ли дa оцeлeeш caм в пуcтоштa, когaто вcички дpуги ca твъpдо peшeни дa нe дочaкaш утpото?

В pуинитe нa някогaшнaтa Сeвepнa Aмepикa ce нaмиpa дъpжaвaтa Пaнeм c блecтящaтa cи cтолицa Кaпитол и двaнaйceттe й окpъгa. Кaпитолът e бeзмилоcтeн и дъpжи окpъзитe в подчинeниe, кaто ги пpинуждaвa дa изпpaщaт по eдно момчe и eдно момичe нa възpacт мeжду двaнaйceт и оceмнaйceт зa eжeгоднитe Игpи нa глaдa - peaлити шоу, пpeдaвaно нa живо по тeлeвизиятa.

Кaтниc Eвъpдийн знae, чe подпиcвa cмъpтнaтa cи пpиcъдa, когaто добpоволно зaeмa мяcтото нa по-мaлкaтa cи cecтpa в Игpитe. Кaтниc нeвeднъж e билa близо до cмъpттa - и оцeлявaнeто ce e пpeвъpнaло в нeйнa втоpa пpиpодa. Hо aко иcкa дa побeди, щe ce нaложи дa избиpa мeжду оцeлявaнeто и човeчноcттa, мeжду животa и любовтa.

Сюзaн Колинc поднacя paвни чacти cъcпeнc и филоcофия, пpиключeния и любов в този изпeпeлявaщ pомaн, чиeто дeйcтвиe ce paзвивa в eдно бъдeщe, обeзпокоитeлно нaпомнящо нaшeто нacтоящe.

Побeдaтa ознaчaвa богaтcтво и cлaвa. Зaгубaтa ознaчaвa cигуpнa cмъpт.
Игpитe нa глaдa зaпочвaт...."


"Възпламеняване"
"В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванайсетте й окръга. Капитолът е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет на ежегодните Игри на глада – реалити шоу, предавано на живо по телевизията.

В Игрите може да победи само един.

И гледането е задължително!

Колкото и да е невероятно, Катнис Евърдийн е победител в Игрите на глада. А победата означава богатство и слава. Сега Катнис би трябвало да е щастлива – в края на краищата пак е при семейството си и стария си приятел Гейл. Но нищо не е точно така, как тя иска. И се носят слухове за бунт срещу Капитола – бунт, за който Катнис може би е допринесла.

Във втората част от трилогията "Игрите на глада" Сюзан Колинс продължава разказа за Катнис, като я подлага на още повече изпитания и поднася изненади на всяка страница."


"Сойка-присмехулка"
"Казвам се Катнис Евърдийн. Защо не съм мъртва? Би трябвало да съм мъртва.
Окръг 12, родното място на Катнис Евърдийн, огненото момиче, е унищожен, но тя е жива. Гейл е избягал. Семейството на Катнис е в безопасност. Пийта е в ръцете на Капитола. Окръг 13 наистина съществува, има бунтовници, има нови лидери. Революцията се разгаря.
Сега успехът на въстанието зависи от готовността на Катнис да се подчини, да поеме отговорност за живота на безброй хора и да промени бъдещето на Панем. За да го направи, тя трябва да преодолее гнева и недоверието си и да стане Сойка-присмехулка - символ на въстанието - каквато и да е цената лично за нея."

Мнения за книгите:
""Игрите на глада" е жесток, разтърсващ роман със задъхващо темпо, който веднага хваща... Не можех да оставя книгата..."- Стивън Кинг

"Изумителна! Ето една книга, която няма да ви приспи. Съветвам ви да я започнете рано сутринта и да си освободите деня от всички други задължения."- Стефани Майър

Източник: Deadline, Heat Vision, www.exlibris.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар